Холодні місяці року — це пік калорійності раціону. В цей час сезон корисних та малокалорійних фруктів, овочів і ягід завершується, світловий день скорочується до мінімуму, погода не сприяє активному способу життя, а рівень стресу зростає щодня. З жовтня до березня ми обираємо калорійну їжу, нехтуючи потребами організму.
Тому до весни ми додаємо кілька кілограмів і перенасичуємо організм токсинами.
Що таке «токсичність»? Як організм дає цьому раду?
Токсичність — це здатність речовин порушувати фізіологічні функції організму, що призводить до недуг, а при тяжких ураженнях — навіть до смерті. Токсичність буває гострою чи хронічною. У першому випадку симптоматика отруєння з’являється швидко і після одноразового впливу токсину, як у отрутах. У другому — деструктивні наслідки вживання токсинів накопичуються в організмі поступово, скорочуючи тривалість і погіршуючи якість життя.
Де є токсини? Часто — у консервованих продуктах з великим терміном придатності, де також є стабілізатори, консерванти, ароматизатори і підсилювачі смаку. Тому за зиму легко набрати вагу і «запас» токсинів: у темну холодну пору року є спокуса перейти на оброблені і легкі у приготуванні напівфабрикати, що швидко насичують завдяки легкодоступним вуглеводам.
А як організм справляється із токсинами? Після потрапляння в кров більшість токсинів проходить через печінку і складну багаторівневу систему ферментів, яка очищує організм від надлишку отруйних речовин. Та поки печінка «чистить» організм, що «чистить» печінку?

Правила детоксу в домашніх умовах
Очищення вдома проводиться двома способами: за короткою інтенсивною програмою (соками чи незначними змінами в раціоні і способі життя, але щодня). Основні принципи харчування та способу життя, що є методами детоксикації.
- Вживайте клітковину. Вона, як «пилосос», збирає все непотрібне, що лишилося після кишкового циклу, не дозволяючи відходам затримуватися в організмі. Їжте некрохмалисті овочі, зелень, ягоди та фрукти.
- Не слід різко збільшувати кількість овочів і фруктів у раціоні, бо кишечник може відреагувати непередбачувано. Поступово додавайте ягоди, овочі і зелень, даючи організму змогу адаптуватися. Обирайте різноманітні сезонні продукти.
- Важливу роль у детоксикації організму грає вода. Вона має бути чиста й тепла. Температура має значення. Ще один спосіб виведення токсинів з організму – з рідиною. Кількість води, яку треба випивати, залежить від вашої ваги (в середньому — 30 мл на 1 кг маси тіла, як рекомендує ВООЗ). Найкориснішою є іонізована вода.
- Більше рухайтесь. Чим активнішим є спосіб життя — тим швидше в організмі протікають обмінні процеси. Ходіть пішки, піднімайтеся сходами, займайтеся спортом, катайтеся на велосипеді — допомагайте організму позбуватися токсинів, розганяючи лімфу фізичним навантаженням.
- Робіть лімфодренажний масаж. Він не замінить спорт, але допоможе позбавитися застою лімфи, з якого починається чимало проблем зі здоров'ям. Якщо часу на масажиста бракує, то допоможуть домашні лімфодренажні апарати. Всього півгодини, поки ви читаєте книгу або дивитесь серіал, позбавлять вас важкості в ногах, розженуть лімфу, знімуть набряки і стануть профілактикою варикозу.
- Мінімізуйте надходження токсинів до організму.
Все про детокс в домашніх умовах є на сайті FeelGoodUA.

Щоб досягти гарного самопочуття, застосовуйте наступні методи детоксикації організму:
- віддавайте перевагу невеликій рибі, виловленій у дикій природі: оселедцю, скумбрії або горбуші;
- перед приготуванням соків або смузі зі свіжих овочів, зелені і фруктів промивайте, а краще замочуйте їх у воді: так позбудетесь пестицидів на 60-70%.
- Не зберігайте продукти в декоративному фарфоровому чи керамічному посуді: глазур, тим паче жовта та червона, містить солі свинцю та кадмію, які переходять у їжу.
- Відкриті консерви перекладіть у скляний посуд, навіть якщо з'їсте їх протягом кількох годин.
- Не зберігайте в оцинкованому посуді мариновані, кислі і солоні страви.
- Кухонний посуд з пластику (контейнери, обробні дошки, банки для сипучих продуктів) міняйте кожні 2 роки.
- Не нагрівайте консервні банки і не розігрівайте пластикові контейнери у мікрохвильовці.
- Не використовуйте посуд, що біорозкладається: це гарне рішення для екології, але не здоров'я, бо він починає розкладатися вже від першого зіткнення з їжею, особливо гарячою.
- Не зберігайте їжу у пластиковому посуді, пакетах чи харчовій плівці. Так зберігаються лише сухі продукти (недовго).
Тепер вам відомо, що таке детоксикація організму.
Як проводять детокс організму в домашніх умовах?
Все просто, та робити це слід регулярно, ліпше щодня.
Перш ніж перейти на новий тип харчування, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
- Ретельно мийте овочі, фрукти та зелень перед вживанням. Ще краще залити їх фільтрованою водою і дати довше постояти. Користуйтесь ультразвуковим очисником продуктів.
- Мінімізуйте надходження токсинів до організму. Що менше їх виявиться в організмі, то швидше ви побачите ефект від «чистки».
- Обирайте овочі з великим вмістом клітковини. Це будь-які хрестоцвіті (цвітна капуста, броколі, кольрабі, савойська, біло-і червонокачанна капуста), кабачки, морква, батат, гарбуз, шпинат, зелений горошок, цибуля, часник, імбир, селера, ріпа, редька, топінамбур. Їх їдять сирими чи приготовленими, але враховуйте сезон: восени та взимку обирайте теплі страви, супи-пюре, запечені овочі зі спеціями (куркумою, чорним та кайєнським перцем, куміном, сухим імбирем).
- Щодня Їжте ягоди. В них міститься більше клітковини, ніж у фруктах. Тому обліпиха, журавлина, брусниця, чорниця, калина, горобина – чудовий варіант! Чай з глодом і шипшиною теж підійде, а з фруктів вибирайте кислі: гранати, апельсини, зелені яблука, лимони та ківі. У невеликих кількостях (штука-дві в день) вони є джерелом вітамінів, мікро- і макронутрієнтів та фітонутрієнтів.
- Їжте свіжі овочі та зелень з кожним прийомом їжі. Це теж джерело клітковини, фітонутрієнтів, вітамінів і мінералів, яке сприяє очищенню організму природним чином.
Якщо вас цікавить інтервальне голодування 16 8 як правильно на FeelGoodUA – ознайомтеся з інформацією.